onsdag 3 april 2013

Om sex, Jehovas vittnen och leninism. Typ.


En blarrig blandning klokskaper(?) –  med särskilt tack till Översättar-Helena

För ganska precis 25 år sedan fick jag ett bokpaket av mina goda vänner Chrisse och Prisse. Boksamlingen bestod av uppbygglig litteratur för en ung kvinna och innehöll ett antal gedigna titlar. Jag kan inte påstå att jag fördjupade mig något nämnvärt i innehållet, utom en – Så vill mannen bli älskad. Men bokryggarnas titlar, på sin givna plats i hyllan, har ändå varit en ständig följeslagare och påminnelse genom livets olika skeden. (Det jag minns mest från läsningen, då för 25 år sedan, var författarens 
rekommendation att drapera sina nylonstrumpor över trappräcket. Eftersom vi bodde på första våningen var det enda trappräcke som fanns att tillgå det ute i trappen, upp till andra våningen. Jag vet inte, men jag tror det kändes lite för privat att hänga upp sina nylonstrumpor där. Och jag vet inte om det hade sett så estetiskt ut, även om jag valt mina snyggaste, de skotskrutiga. För att matcha soppåsen hade nog ett par gamla tubsockar varit lämpligare. Jag kände mig ärligt talat tveksam till effekten. Det hade kanske kunnat missuppfattas.)


Nåväl, nu har jag gått in i en ny fas i livet och kan ibland känna behov av viss vägledning. Varför inte då gå tillbaka till dessa välrenommerade kunskapskällor. Dessvärre känner jag inte riktigt att jag har tillräcklig med tid till förfogande för att läs dem från pärm till pärm, vilket naturligtvis hade varit att föredra. Men man skulle också kunna låta slumpen avgöra och på måfå slå och bläddra i dessa verk och se vad det ger. Sagt och gjort, på måfå greppar jag en av skrifterna, slår upp sidan 35 och läser: ”Jordbruket, ekonomins grundläggande gren, måste lyftas till en högre nivå.” (Onekligen kloka ord, även om man kanske inte riktigt kan hålla med om att jordbruket är grundläggande för ekonomin utan väl snarare har ersatts av telecom-industrin och app-branschen. Men när det gäller matproduktionen är jordbruket ju än så länge grundläggande.) Jag läser vidare: ”Vårt parti, Arbetets parti, har troget marxismen-leninismen alltid hållit i minnet att jämsides med industrins utveckling kräver uppbygget av socialismen ett avancerat och modernt jordbruk. Jordbruket är hela ekonomins grundval, vilket i stor utsträckning bestämmer och avgör möjligheterna för att att kunna fylla uppgifterna inom andra områden, att höja folkets välfärd och att stärka landets försvarspotential.” (Pust!) Hävdar alltså Enver Hoxha i Rapport till Albanska Arbetets Partis sjunde kongress, 1977. Hmm, jordbruk och ”stärka landets försvarsposition” får mig osökt att tänka på gödselgrepar och hötjugor... Men är det verkligen det han menar? Kanske inte, med tanke på att ordet ”modern” återfinns 
samma stycke. Men om jag nu ska försöka omsätta denna klokskap till min privata sfär, var hamnar jag då? Jordbruket som ekonomins grundval – hem till gården? Detta kan jag delvis köpa. Min ekonomi kan rimligen inte bli sämre. (Eller så klart den kan, men det vill jag verkligen inte tänka på nu.) Detta är kanske ändock något att hålla i minnet. Min försvarspontential… Jag tror jag satsar på gödselgrepen trots allt. Gammal och beprövad och har dessutom flera nyttiga användningsområden. Klart effektivaste redskapet vid t.ex. gerillaodling, eller rättare sagt växträddning/förflyttning från Folktandvårdens demolerade och frusna rabatt (även om sonen höll på att skämmas ögonen ur sig).

Nästa bok: ”Det har funnits nästan ända sedan tidernas begynnelse i en eller annan form. I fråga om popularitet, om än inte i frekvens, är den helt i nivå med att äta och dricka och se på TV. Det är definitivt en demokratisk företeelse för såsom Cole Porter har förklarat förekommer det bland både fåglar, bin och loppor. Jag måste erkänn att jag själv ägnar mig åt den. Elisabeth Taylor Hilton Wilding Todd Fischer Burton Warner har förvisso gjort det. Det gjorde till och med [...bla bla bla...] Jag menar naturligtvis sex.” (Now we're talking!) Joyce Brothers i Vad varje kvinna bör veta om män, 1986, s 169. Instämmer helt och hållet, grundläggande och viktigt! Sex, hög placering på Attgöra-listan.


Vidare: ”Allteftersom kunskapen och tron är, så blir religionen. Men Rutherford proklamerade ”Det finns ingenting som kallas den kristna religonen [min kursivering], ty all religion utgår från Guds fiende, djävulen”.” Intressant, överraskande och knepigt! (Prisse, har du verkligen läst det här?) Ur ”Jehovas vittnen avslöjas” 1963, s 11, av Axel Gustavssson. Religionen från djävulen? Gud – djävulen, sak samma...? Jag tolkar det så här: Fortsätt rakt fram! Bry dig inte så mycket om religionen.

Nästa: Obs. understruket med blyers (och det är inte jag som har gjort det!) ”För det fjärde: Ett manövrerande med reserverna, som kalkylerar med ett riktigt genomfört återtåg när fienden är stark, när ett återtåg är oundvikligt, när det är uppenbart ofördelaktigt att möta denna kamp, som påtvingas av fienden, när återtåget under det givna styrkeförhållandet blir det enda medlet att draga avantagardet undan fiendets slag och bevara reserverna åt detsamma.” (Kan det här ha med barnen att göra? Nää, mina barn är så 
Snälla barn!
snälla, åtminstone för det mesta.) Sidan 89, ur Om leninismens grunder, 1974, av Josef STALIN!! (Jösses, vad är det jag har i min bokhylla! Men du har alltså läst detta, Prisse? Jag är mållös! Inte konstigt att de gav bort den.) Att försöka tolka detta känns onekligen svårt. En och annan skitstövel och häxa har jag ju stött på, men fiender? Äsch, jag får väl greppa dynggrepen även här. Ifall någon skulle dyka upp.

Över till något trevligare: Sidan 25: ”Var hellre så originell att ni vågar låta bli att vara originell. Gammal vacker damast, nyputsat silver, skinande glas och porslin verkar festligt vid alla tillfällen.” Ur Att bygga bo 1963, just detta kapitel heter "Vi gifter oss" och är skrivet av friherinnan Gallie Åkerhielm(!). (Been there, done that; och det gör jag inte om.) Här känner jag att jag stött på en verklig utmaning – att våga låta bli att vara originell. Det vill säga vara vanlig och traditionell. Jag vet inte om jag klarar det. Det blir ju så lätt förutsägbart och tråååkigt! Men den där sista delen av stycket tilltalar mig: ”festligt vid alla tillfällen”. Det ska jag verkligen lägga på minnet och ta med mig!
Föregångaren till allas vår Magdalena Ribbing – ett orakel  

Två böcker återstår. Sidan 40: Ojdå, här tror jag bestämt jag får ta med allt. ”Låt oss se globalt. Låt oss se globalt på herr Adrian Persson som bor på våningen inunder och får post med jämna mellanrum. Låt oss se universellt på fru Elna Tidberg som hade en tobakshandel medan maken var i livet. Låt oss betrakta fröken Hammarlund i fönstret med kosmiskt utvidgade hjärtan. Det ändrar ingenting i deras liv men de blir befriade, förunderligt hur skuld kan bäddas ner och stoppas om när vi med ett enkelt handgrepp höjer oss till det milda allmängiltiga doktrinära planet. Mark 5:30-40” Jesus älskar dig. Dikter av Ylva Eggerhorn, 1973. Ytterligare en knepig text, hur ska jag tolka denna? Doktrinär – vad säger ordboken? Doktrin: teoretisk eller ensidig lära (SAOL 1987). Se saker och ting ur mitt eget perspektiv? Vara mer ”enögd”? Egoistisk? Milt egoistisk – det låter bra. Jag kör på det.

Slutligen och till sist, sidan 85 "Att älska en man. Ibland verkar det som om kvinnor lägger ner mycket mer tid på att lära sig matlagning än att lära sig älska. Det blir viktigare med sufflén än med aldrig så enkel sexteknik. När man ligger med någon vill man ge honom en hel upplevelse, inte bara en fysisk utlösning utan fullödig tillfredsställelse.” Enligt Alexandra Penney i Så vill mannen bli älskad, 1982. Aha, inte bara fokusera på utlösning utan ge en helhetsupplevelse. Ja, det sätter ju saker och ting i ett helt annat ljus. Hmm, men jag känner mig ändå inte riktigt bekväm med det här resonemanget. Jag tror bestämt jag fokuserar på sufflén. Frågan är, sufflé eller inte sufflé? Som vanligt väljer jag både och – sex och sufflé. Har visserligen aldrig lagat sufflé, men jag vet såpass mycket som att det krävs ägg (vilket däremot bör undvikas vid nöjessex). Och båda ska upp. Jäpp, en kombination blir absolut 

bäst. Lite kladdigt kanske, men det kan det vara värt, och kladdigt blir det ju lätt i vilket fall. Jag har också förstått att man måste vara snabb, så att inget säckar ihop för tidigt. Mycket riktigt nämns detta längre ned på sidan, ”Timing – ett stort krux”. Läget under kontroll alltså, och lagom mycket hetta.

Stärkt till sinnet låter jag böckerna återvända in i hyllan. Till nästa gång. Jag hoppas att även du, bästa läsare, känner att du har utökat till förråd av livsvisdom och kan ta dig an livet med nya friska tag. 
Och apropå läsande och skrivande, en sak till som jag ska försöka ta med mig : Att inte ta mig vatten över huvudet. Det blir så svårt att andas då.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare, eller kolla min källor, så kommer här ISBN-numren: ISBN 91-7242-120-7, 91-7642-195-3, 91-0-020088-3 samt 91-37-07975-1.
Jehovas vittnen avslöjas samt Att bygga bo saknar dessvärre ISBN-nummer, men jag lånar gärna ut mina exemplar till den intresserade.


2 kommentarer:

  1. Det är ett tidsdokument så gott som något att det står "när man ligger med någon", ett gammalt bra uttryck som borde komma till heders igen.(Nuförtiden hade det ju stått "har sex".)

    SvaraRadera
  2. "Ligga" är alltså omodernt? Jag ligger efter. Skönt att ha språkkunnigt folk i bekantskapskretsen som kan informera om otidigheter ; )

    SvaraRadera