tisdag 14 september 2010

Oops, och plötsligt var det höst…

Plötsligt en dag är det bara så tydligt att det har blivit höst, och man vet inte exakt vad det är som gör att känslan infinner sig. Är det att det har blivit lite svalare, att alltfler av åkrarna är upplöjda eller för att svalorna är försvunna? I butikerna och tidningens annonser var det säkert en månad sedan de började göra reklam för höstkläder. Och i blomsterbutikerna plockade de fram cyklamen och frosthärdiga gröna växter redan i augusti. Varför denna brådska, när cyklamen ska glädja fram till november och kanske längre? Jag förstår det inte. Visst blir det höst så sakteliga, och visst blir de varma och soliga dagarna allt färre. Men det är faktiskt högsäsong för sensommar, brittsommar, dahlior och mycket annat som signalerar sommar i starka färger; så varför skulle det inte kunna finnas mer o-mörka och o-varma kläder?

Nytt, nytt, nytt. Förändring, förändring , förändring. Att allt går fortare nuförtiden är ett välkänt faktum. När jag i tonåren var aktiv ryttare var hösten den bästa tiden ur ridsynpunkt. De många stubbåkrarna inbjöd till långa galopper. Det kändes nästan som om det var en oändlig prärie man red fram över, och inte laholmsslättens ändliga åkrar. Nu för tiden är tröskorna så mycket större så skörden går fortare, och därmed kan även stubbåkern plöjas tidigare. Det är även vanligare med höstsådd, så stubbåkrarna får inte ligga kvar lika länge som förr. För 150 år sedan, när större delen av befolkningen bodde på landet, levde man också i en ständigt föränderlig värld men förändringen var oftast långsam och förutsägbar: årstidernas och vädrets skiftningar, växters och djurs tillväxt och död. Eftersom arbetet, och därmed överlevnaden, helt styrdes av naturen och årstiderna var det nödvändigt att noga notera förändringarna.

Är detta en orsak till att vi har behov av förändring och omväxling? Att det en gång har varit en högst konkret förutsättning för vår överlevnad? I dagens samhälle är vi inte lika beroende av naturen och förändring skapad av människor har fått ersätta naturens. Vi handlar nytt, möblerar om, renoverar kök och badrum och hakar snabbt på nya moden och trender. (Det finns förstås även orsaker som slitage, ekonomiska möjligheter, sociala krav mm ) Den miljö de flesta av oss har omkring oss, på jobbet, i sta'n och i kvarteret där vi bor, är ganska oföränderlig. Det mesta ser likadant ut hela tiden. Undantaget är grönskan samt butikernas skyltfönster som delvis styrs av årstiderna. Men butikerna vill också styra årstiderna och få oss att börja köpa varma kläder i augusti, två månader innan vi verkligen behöver den. Det är synd. Jag tror att människan har ett stort behov av förändring och omväxling, men i lagom takt. Och utan att det nödvändigtvis behöver handla om att konsumtion.

Om du har en trädgård har du en av de bästa möjligheterna att få uppleva förändring och variation. Precis som i naturen sker förändringen i trädgården hela tiden, antingen vi vill det eller ej. Det finns växter som växer upp, blommar och dör året runt här i södra Sverige. Det går bara lite långsammare under de kalla månaderna. Så om du kan, odla din trädgård och upplev de små, långsamma och ständigt pågående förändringarna. Svalorna har visserligen flyttat men snart kommer Nakna jungfrun. Och än har hösten inte vunnit slaget, det kommer fler sommardagar utan varma kläder. Det är jag säker på.

(Nakna jungfrun kallas också för Tidlösa, eller Colchicum autumnale)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar