onsdag 8 oktober 2014

Planteringsdags igen

 September har varit ljuv och varm. Som en höstens motsvarighet till sköna maj. På åkrarna grönskar höstsådden av raps och vete, späd och fräsch. Så trädgårdssäsongen är inte över på länge än. Förhoppningsvis. Åtminstone inte här i södern.

Hösten är faktiskt en perfekt planteringstid. Fuktig luft, svala nätter och ingen brännande sol gör livet enklare för nya, små och stora plantor. Och rotsystemet hinner etablera sig och utvecklas inför våren. Undantaget är städsegröna växter som kan behövas vattnas extra. Eftersom de behåller sina blad eller barr fortsätter de också att avdunsta vatten hela vintern. Vilket kan bli tufft på vårkanten när solen torkar ut grönskan och tjälen binder markfukten. Vill man vara på den säkra sidan kan man då skapa skugga genom att täcka dem med säckväv eller fiberduk.

I Köpenhamns Botaniska trädgårds butik hittade jag i helgen eftertraktade lökar och knölar, små höstcyklamenknölar och lökar av Stenbergia. Stenbergian är en amarylissläkting som blommar på hösten med lysande gula, krokusliknande blommor. Nu måste jag snabbt få dem i jorden så kanske de hinner blomma. Annars får jag vänta till nästa höst. Stenbergian vill ha sol och värme, så jag tänker sätta dem i en kruka som får stå i söderfönstret dagtid och flytta ut under natten tills de kommit upp. Eftersom den är mindre härdig kan de då få övervintra frostfritt och flytta ut i rabatten först till våren, tänkte jag.

Spännande former och färger
Inspirationsbilderna kommer från sommarens ”Tusen trädgårdar” då jag besökte Karnagården utanför Trelleborg. Där fanns överväldigande mycket att se, men det här var mina favoriter.

En utsparad stjärna av marktegel i gräsmattan. Man behöver ju inte bara göra gångar eller enkla former som rektanglar eller cirklar utan man kan lägga sten i andra mer komplicerade former. Det sparar gräsmattan från att bli nedsliten där man ofta går, som till hängmattan. Just under hängmattan kan det vara en nackdel med sten om man ramlar ur, eller har barn som gillar att leka i hängmattan. Mycket dekorativt är det i alla fall. Markteglets brunröda färg är en fin kontrast mot gräsmattan och får färgerna att förstärka varandra. Och stjärnans speciella mönsterläggningen är imponerande.

Ett formklippt buxbomklot planterad bland lika mjukt rundade stenar


Vackrast av allt var nog den sittande kvinnoskulpturen under det paraplyformade trädet. Kanske var det en avenbok? En perfekt placering av skulpturen. Gömd under grönskan hittade man den först när man kikade in mellan grenarna. Som om hon hade gömt sig och somnat, eller för att gråta, och blivit förstenad. De mossklädda benen och armarnas former liknar trädets böjda och mossiga grenar.

 
Alunrotens rödaktiga blad passar perfekt ihop med den röda stjärnflockans blommor i bakgrunden. Rabatten är inramad av en låg buxbomhäck.
Till sist en nytagen höstbild: Blommande murgröna har
 slingrat ihop sig med höstfärgat vildvin. Vilket höstpar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar