fredag 12 oktober 2012

Om du missade...

Del 1 av "Sommarutställningar jag hann se men inte hann skriva om. Då."

Jag vill visa några bilder från sommarens utställning med Henrik Håkansson på Lunds Kosthall, A Forest Divided. En fantastisk fin utställning som väckte minnen av en annan utställning, en sommar för längesedan.

I mitten av 80-talet såg jag en utställning på Lunds Konsthall med foton av Man Ray. Det var mitt i sommaren, med en stiltje som man bara kan hitta en söndag i juli i ett sommartomt Lund. Högsommarhetta, närmare 30 grader varmt men med en uppfriskande vind. Jag hade en tunn sidenskjorta på mig, som levde sitt eget liv i vinden, på promenaden från Kastanjegatan till Mårtenstorget.

Väl innanför dörrarna möttes man av en annan tid och en annan värld. Utställningen var ljudsatt med ett av Eric Saties stipianostycke, som var favoritmusik redan då. Eller kanske blev till en favorit, från och med detta tillfälle? Jag minns inte riktigt... Lätt dämpat och disigt solljus strömmade in genom de många ljusinsläppen. Inte mycket folk, som jag minns det var vi nästan ensamma. Och så Man Rays foton, laddade som om de vore laddade av elektricitet. Vackra, säregna, magiska. Oförglömliga.Det är nog den utställning som genom åren gjort störst intryck på mig. Inte så mycket för att utställningen i sig var exceptionell, utan för upplevelsen i sin helhet. Lite av denna stämning återupplever jag när jag i somras såg Henrik Håkanssons A Forest Divided. Brutal och poetisk på en och samma gång. Natur och övermänskliga maskinella krafter, med vars hjälp träden förflyttats från skogen in i rummet; där det uppstår en spirituell dialog mellan trädens stammar och konsthallens arkitektur. Kanske är den gemensamma nämnaren till upplevelserna av de båda utställningarna just denna – det starka och unika mötet mellan konsten och arkitekturen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar