torsdag 2 februari 2012

Traumwald - drömmar som blev till guld

Vinnare av filmfestivalen Up & Coming

Vår ponny debuterade som skådis-häst i somras. Hon tycker det är roligt när det händer saker och åker gärna iväg på utflykt, oavsett om det är hopptävling eller veterinärbesök (ja, faktiskt). Så det här med filminspelning var bara kul, Bonita var med på noterna direkt och förstod snabbt att hon hade en central uppgift att fylla. Dessutom är hon van vid lite av varje. Jag kan t.ex. enkelt fickparkera henne i gamla hovspår, vilket var en fördel när det är dags för en ny tagning av samma filmsekvens.

Häromdagen fick jag se resultatet. Filmen heter Traumwald (Drömskog) och är en 10 minuters kortfilm gjord av Magdalena Lepp, som går på filmskolan Film Arche i Berlin. Magdalena är inriktad på redigering men i den här inspelningen fungerade hon som regissör, eftersom hon var den enda i filmteamet som pratade svenska. Traumwald är Magdalenas andra film och är inspelad i hennes hemtrakter i Häckeberga utanför Genarp.

Filmen handlar om Natalie, spelad av 10-åriga Anja Rondin, som flyr från föräldrarnas gräl och försvinner ut i skogen, ut i naturen. Barndomen med dess frihet och beroende, frihet att försvinna in, eller ut i sin egen värld. Fri att drömma utan begränsningar, t.ex. om en egen häst. Möjligheterna synes vara oändliga. Men utan möjlighet att förvekliga drömmarna. Att på gott och ont, kunna och få återvända till tryggheten och föräldrarnas omsorg.

Natalie strövar runt i ett paradisiskt landskap. Naturljuden ackompanjeras av stillsam pianomusik. Uppe i ett jakttorn i bokskogen har hon gömt en skatt i en gammal plåtburk, däribland en leksakshäst. När hon öppnar ögonen, efter att tyst ha sänt en önskan, står det en häst nedanför jakttornet och väntar på henne. Natalie går fram till hästen och bekantar sig med den. Hästen låter sig nådigt klappas, smekas och gosas med innan den försvinner bort genom skogen.

Inspelningen av just denna scen var väldigt speciell med fullständig närvaro. Anja och Bonita fick kontakt och Bonita stod lugn och avslappnad medan Anja klappade henne. Alla vi runt omkring var tysta och stilla för att inte störa kontakten mellan häst och flicka. Stämningen var i det närmaste andäktig, en intensiv stillhet inramad av skogens ljud. Resultatet blev lika bra som verkligheten, om än annorlunda så klart.

Med Traumwald deltog Magdalen Lepp i Up & Coming, Tysklands största filmfestival för unga filmskapare, i november - och vann 1:a pris i den nationella klassen! Fantastiskt roligt och välförtjänt. Självklart känner vi oss delaktiga till resultatet och är glada och stolta över att ha kunnat bidra. Bonita visade sig vara en naturbegåvning som skådis-häst; och 11-åringen blev omåttligt stolt när han såg sitt namn rulla förbi, som djurtränare, i filmens eftertext.

2 kommentarer:

  1. Kanske snarare Ystad-wood eller något liknande. Vi får väl se vad hennes matte hinner med.

    SvaraRadera