fredag 10 februari 2012

Åter på scen - Svenska Livmodersbaletten

Efter att ha blivit utsedd till ett av de bästa scenframträdandena 2011 kommer nu Svenska Livmodersbaletten åter att inta scenen i Hässleholms Kulturhus. Föreställningen heter Halva mänskligheten och handlar om det som varje kvinna måste förhålla sig till - sin livmoder. Under devisen "rött och rått" ger Livmodersbaletten sig i kast med ämnen som lust, abort och missfall i en djärv och hämningslös blandning. Halva mänskligheteten kanske kan chockera, men framför allt lockar den till skratt. Som ibland fastnar i halsen. Högt och lågt, humor och allvar blandas i ett mustigt allkonstverk med dans, skådespel, musik och film. Väldiga och värdiga fyller de dansande livmödrarna scenen i sina gigantiska, rödskimrande livmodersdräkter.


- Idén bakom Svenska Livmodersbaletten är att kvinnor ständigt måste förhålla sig till sin livmoder. Under större delen av livet styr och påverkar livmodern livet i såväl stort som smått. Det är inget man pratar om men alla kvinnor vet hur det är, därav namnet Halva mänskligheten, berättar Ulrika Mikkels Nord, initiativtagare och konstnärlig ledare.

Manusförfattarna och performanceartisterna Lisa Fjellman och Anna Lönn Franko menar att humorn är en viktig ingrediens i föreställningen. När man blandar det sublima och det löjliga blir man plötsligt varse det absurda i tillvaron, som att en av föreställningens filmer, Klitta på stan, blev censurerad av You Tube. Detta trots att den varken innehåller något naket eller våldsamt utan enbart skildrar kvinnlig sexualitet ur en humoristisk synvinkel. Samhällets spelregler och dess luckor blir uppenbara i det komiska.

Svenska Livmodersbaletten grundades hösten 2011 och består av åtta livmödrar. Gruppen uruppförde sitt verk då de inledde "Smala veckan" i Hässleholm i oktober. På Internationella kvinnodagen, den 8 mars, kommer de återigen att uppföra sin bejublade föreställning "Halva mänskligheten" på Blå scenen Hässleholm Kulturhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar