måndag 7 november 2011

I premiärvimlet med Svenska Livmodersbaletten

Svenska Livmodersbaletten hade sin premiärföreställning på Hässleholms kulturhus den 17 oktober och fick ett mycket positivt mottagande. Norra Skånes recensent Sophie Lossing skrev bl a

”…Livmodersbaletten spränger glatt och frejdigt alla gränser och trampar på alla tabun i sin ambition att ge livmodern ett ansikte och återta kontrollen…”
Och vidare: ”Jag känner mig upplyft, har ont i magen av allt skrattandet. Det här är inte smalt. Det är helt enkelt viktigt och borde vara obligatoriskt undervisning…” (Norra Skåne 20011-10-19, s. B2).

En säker källa talade även om publikens breda leenden då de kom ut ur salongen, och ordet ”skrattkramp” har nämnts i samband med föreställningen. Så man vågar nog påstå att det var fråga om en succé för denna nya Ukka-produktion.

Föreställningen ”Halva mänskligheten” är en spännande blandning av dans, film, sångframträdanden, monologer och föredrag om livmoderslivets olika skeden och tillstånd. Det ambitiösa programmet och uppsättningen för osökt
(Foto (c)Björn Petersson) tankarna till Svenska baletten, i 1920-talets Paris. Likheterna är stora: den konstnärliga djärvheten och blandningen av uttrycksformer; de avancerade dräkterna och, sist men inte minst, den delvis nydanande koreografin. För den som tvivlar på koreografin kan jag bara säga: Prova själv att dansa i snäv slidkjol och klafsiga blygdläppsskor, så får ni se hur lätt det är! Dessutom är det en vedertagen sanning att det är svårare att dansa med mer än två armar, även om de kallas äggledare. Såvida man inte heter Vishnu. Nåväl, Svenska Livmoderbaletten känns som en självklar arvtagare till den på sin tid världsberömda Svenska Baletten.

För er olyckliga som inte hade möjlighet att bevista föreställningen ges här ett kort sammandrag.

I numret med den Svenska Livmodersakademien diskuterades de två nyorden fittslask respektive verbet att ”klitta”. Ordens etymologiska bakgrund fick en grundlig belysning samt ett flertal exempel gavs på hur orden kan användas. Båda orden presenterades dessutom och sattes in i sina sammanhang på ett föredömligt sätt i sångnummer av Lisa F och Anna LF. I den första, ”Missfalls-rap”, beskrivs några av livmoderns mörka sidor medan den muntra ”Jag ska klitta hela världen, lilla mamma” ger en mer positiv bild av livmoderslivet.

Missfalls-rap
Foto (c) Björn Petersson


Pippa Lebensraum framförde en monolog om livmodersmakt och myteri, d.v.s. när livmodern försöker ta kontrollen över kroppen, våra intressen och handlingar. Vi lyckades fånga Pippa för en kort intervju direkt efter föreställningen.

Vi har förstått att det här är ett ämne som ligger dig varmt om hjärtat?
– Ja, jag vill gärna ge livmodersmyteriet, eller kanske snarare den "skenande livmodern" ett ansikte. Det är ett problem som bör tas på blodigt allvar, det kan få allvarliga konsekvenser om det inte bemästras. Jag menar, hur skulle vårt samhälle se ut om vi lät oss styras av våra känslor och drifter?
Foto (c) Björn Petersson
Är detta en fråga du driver som privatperson eller har du någon organisation bakom dig?

– Detta är helt och hållet mitt eget initiativ. Men det här är ju inga nya tankar. Redan den gamle Seved Ribbing behandlade problematiken i sin skrift ”Om den sexuella hygienen och några af dess etiska konseqvenser”. I samma generation hittar vi de båda läkarna Henrik Berg och Erik Willhelm Wretlind, som är andra goda förespråkare. Tittar vi bakåt i tiden finns här mycket att hämta. Vilket Claes Ekenstam skriver om i sin föredömliga avhandling ”Kroppens idéhistoria – disciplinering och karaktärsdaning i Sverige 1700-1950”. Där hittar man även utmärkta tips på hur man stävjar ett omåttligt onanerande.
Och vad är det för tips, om man får fråga?
– Jag menar att man inte ska krångla till det utan ta det enkelt - med disciplin och kalla avrivningar... Förlåt, jag menar så klart disciplin och kalla avridningar. Och med ett bra dressyrspö kan man nå långt.

Här får vi tyvärr lämna Pippa Lebensraum och en spännande diskussion innan hon försvinner in i logen för klädbyte; och med henne resten av den Svenska Livmoderbaletten

Det här var ett lite smakprov ur den mångfasetterade föreställningen. Dansen och filmerna ska företrädesvis ses live för att komma till sin rätt. Ännu är inga nya föreställningar inplanerade, även om vissa rykten florerar. Så det är bara att hålla tummarna för att Svenska Livmodersbaletten snart dyker upp på en plats nära dig.


Alla eventuella likheter med nu levande personer är helt oavsiktliga

1 kommentar: