lördag 21 september 2013

Sound for Mass Destruction


Ett försök till kortfattad rapport

Lördagen den 14 september, Skånes Konstförening. Sound for Mass Destruction är nummer fem i deras serie ”Nio föreställningar”. På scen Anne Pajunen och ”Sönderbygd”, alias Olle Huge och Michael Idehall. Samt ett mindre miniatyrsamhälle med vattentorn, en fabrik med hög skorsten och diverse andra byggnader uppbyggda av kex, knäckebröd, träpinnar, papper m m,.

Kraftfull sång hörs från en dold Pajunen. Långsamt börjar hon framträda. Först som en svag skugga bakom en tunn pappersvägg, därefter mer och mer synlig då hon klipper sig ut genom det tunna, vita pappret. Så börjar hon vandra runt det lilla samhällets byggnader, gruppvis samlade på provisoriska bord av masonitskivor uppallade på bockar och dylikt. Acappella-sången är magnifik, likaså Pajunens kostym: Stor, vit lockperuk full av häckande fasaner, överdådig kråsskjorta, vita strumpor och en svart kjol med många praktiska fickor för olika verktyg, gjord av ett par arbetsbyxor omsydda till kjol.

Så ger hon sig i kast med rivningsarbetet. Hon angriper den ena husgruppen efter den andra och får bordsskivorna att vibrera med hjälp sin sång och den elektroniska utrustning som skapas vibrationerna. Konstruktionerna är oväntat hållbara och det krävs många decibel för att få dem att rasa ihop. Effekten är storslagen; en låg baston mullrar i bakgrunden, i skenet av smålampor, spot'ar och direktprojektioner sprutar fabrikens skorsten rök, Pajunen svingar sin hammare och låter sin starka stämma ljuda, kexbyggnader brakar samman...

Jag har sett Anne Pajunen förut och uppskattar hennes "barockeri-stil" och experimenterande med traditionell musik. Se ”Anne Pajunen – med stillsam rastlöshet” http://konstasant-bloggen.blogspot.se/2012/06/ljud-och-ljus-rorelse-och-rytm.html. I lördagens föreställning leker hon med den högkulturella operans traditionstyngda schabloner. Här i Sound for Mass Destruction är hon en lekfull men mäktig blandning av Mozarts Stenjätte i Don Giovanni, och Strauss' Rosenkavaljer. Och dräktens mischmasch av traditionella kvinnliga och manliga plagg och accesoarer gör Pajunen till en tvekönad rokoko-dragqueen /dragking. Detta är en föreställning som är humoristisk, seriös, begåvad och mycket underhållande! 


(c) Foto: Michael Rosenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar