måndag 2 april 2012

Vårens måsten för en modemedveten småtting

Jag hade ett ärende in på HM:s bäbisavdelning, och titta vad jag hittade. Små rutiga, golfshorts(?) i storlek 62 med matchande tenniströja. Med tillhörande skärp som man ska kunna spänna runt den mjuka, lilla vetebullsmagen. Skärp - varför? (Bäbisar med stl 62 cl kan ju för f-n inte gå! Det dom kan är att ligga på rygg i liggvagnen och ha det bra, typ.) Men sedan kom jag på det. Det är så klart för att inte byxorna ska åka ner när pappan med sina starka armar hissar sitt lilla gossebarn högt upp i luften, så att gossen skriker av skratt. Men nej, det funkar inte heller. Små 5 kilos-klimpar i stl 62 (ungefär 2-4 mån gamla) kan inte balansera sina huvuden tillräckligt bra, och kan därför inte hissas. Återstår bara en anledning till denna utstyrsel: Att de stolta föräldrarna ska få höra att telningen är pappa upp i dagen. Och att ingen ska behöva tveka om att hen är en han. För det är uppenbart oerhört viktigt.

För föräldrar med annan livsstil och andra intressen fanns det även miniatyrjeans i stl 62 med fickor, hällor, metallknapp i midjan, och gylf. Herregud så praktiskt när man ska byta blöjor! Särskilt med ett tufft läderbälte i hällorna. Jeansen hängde, såklart, också bland pojkkläderna.

För vårens modemedvetna, feminina 2-månadersbabes finns det ljust rosa byxor med ett käckt knytskärp i midjan. Över detta bär man lämpligen en liten vit "kappa" med volanger i 100% linne. Vem vill inte bränna av sitt första 2-månaders-leende i denna outfit? Klädd såhär blir man garanterat söt som en docka, förutsatt att man inte dräglar, kräks eller bajsar för mycket. Kappan måste nog i vilket fall tvättas och strykas efter varje användning, men vad gör man inte för att vara fräsch. Och man vill ju inte gå runt med mjölkspya på de fina, små påsydda tygrosorna. Båda plaggen finns i storlek 62 cl.


När man har vuxit till sig lite, är pojke och börjar närma sig 1-årsdagen väljer man med fördel ett par tajtare stuprörsjeans i "slim" modell (stl 80 cl, 9-12 mån). Det gäller bara att bäbisen i fråga inte har för mycket mulligt, babyhull runt låren. Då kan det bli problem med att både komma i och ur jeansen när blöjan ska bytas. Hur jeansen är att krypa i återstår att se. Man får hoppas att de smala jeansbenen inte skär in för mycket i knävecken vid krypning. Det hade inte varit kul, varken för bäbis eller föräldrar. Eller så får man hoppas att bäbisen lär sig gå tidigt, så slipper man sådana problem. (Å andra sidan får man andra. I alla fall om man får en 9-månaders med mycket spring i benen.)


Kläder och stil är viktigt del av livet. De första två månaderna går det väl an att softa runt i gosiga myskläder av plysch, men sedan är det dags att sätta fart. Det duger minsann inte att vara en hjälplös och passiv bäbis, och ligga och drägla och pilla på tårna. Nej nej, de får se till att rycka upp sig och hänga med pappa ut på golfbanan. På med skorna bara! Ska man få till den rätta svingen ska det börjas i tid. Eller för den delen: trumsolon i replokalen, om man nu föredrar sådant. Aktivitet framför allt, och gärna lite målmedvetenhet ovanpå det.

Man kan så klart inte förebrå H&M utan det är förstås marknaden som kräver att det ska vara på det här viset, med skärp på bäbisar. Marknaden - denna allenarådande, allsmäktiga och heliga ko som har så många skickliga uttolkare och lärjungar som kan förutspå dess minsta nyck. Oraklet i Delphi kan gå och slänga sig i väggen jämfört med dessa experter.
Hujeda!


Sorgligt omodern 3-månadersbäbis i sparkbyxor av plysch och otidsenlig omlottröja med knytband (OBS gammalt foto).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar